maandag 10 september 2012

Van Sao Martinho naar Lissabon





 Wij liggen lekker in de baai van Sao Martinho. Dit is een lekkere  baai waarin je heel beschut kan liggen met rondom strand. Wel erg toeristisch maar omdat wij voor anker liggen op goed afstand van het strand valt het mee. Wij liggen hier met nog maar 1 boot uit Noorwegen en eentje uit Duitsland. Op maandag begon school, dus wij moesten aan de slag. Jasmin ging met Mette en Mats om 9 uur van start en Coen ging met Jule van boord op zoek naar een supermarkt. Het ging prima met het schoolwerk, maar we moeten er wel even in komen en het "weekschema" is ook al veranderd. 

Toen Coen met Jule terug  kwam (zij waren nog even bij het leuke café aan de speeltuin gestopt) waren wij ook al bijna klaar. Jule "moest" natuurlijk ook nog even school doen en kreeg een tekenopdracht. Daarna snel met de dinghy naar het strand. Hier is ook weer zo'n leuke rivier die in de zee stroomt. Daar was het ook niet zo druk omdat het iets verder van het stadje af is. Het strand ligt naast een mega duin, welke de kinderen even beklommen.


Dinsdag bijna hetzelfde programma, alleen deze keer gingen wij s' middags naar de andere kant van het strand. Wel in de drukke hoek, maar uit de wind met speeltuin en café ernaast.



Woensdag zijn wij vroeg weg richting de Berlenga eilanden. Dit zijn meerdere mini-eilanden waarvan op 1 eiland een restaurant staat (best prijzig) met eromheen een paar huizen (soort vakantie bungalows) en iets verder op zit een camping (stukje plat erf met terras-achtig terras voor de tentjes). Boven staat een vuurtoren. Iets verder op een fort en verder kleine baaien, geen auto's en heel veel vogels. Erg leuk! Het wordt overdag door mensen met een ferry bezocht en s' avonds blijven dan diegene over die een tentje of een bungalow hebben. 

Wij hadden geluk dat de vuurtoren deze dag was opengesteld voor bezoekers en wij zijn dus op het allerhoogste puntje van de eilanden geweest. Toen we bij de boot kwamen en de cobb aan hadden gestoken kregen we toch het gevoel dat het anker krabte, je kon alleen ankeren op de rots, dus voor ons eigen gevoel hebben we ankerop gehaald en zijn nog naar Peniche gevaren, daar kwamen we in het donker aan en hebben aangelegd naast een Fransman. Mijn favoriete volk. De beste man kwam naar buiten en begon uiteraard meteen Frans te kwaken. Dus heb ik hem maar even in het Nederlands van repliek gediend.  Jasmin kwam met de korte maar uiterst rustgevende zin, do you speak english? Waarna een kort a little bit volgde en het gekwaak stopte:). Er was niemand van de marina, maar wel iemand die de papieren moest controleren. Hij verontschuldigde zich wel 5 keer dat we niet door de poort konden, maar de havenmeester kwam pas om 09:00 uur morgenochtend. De volgende morgen zijn we dus om 07:45 weer vertrokken richting Cascais.
In Cascais zijn wij eerst maar weer begonnen de schoollessen in te halen. Tijdens het varen is voor ons helaas geen optie. Wij hebben het met heel rustig weer geprobeerd maar vooral Mats heeft er veel last mee en wordt zeeziek. Jasmin kan het wel maar het is niet zo ontspannen als dat je stil ligt en Jule zit er ook nog tussen....



' S middags bij Cascais naar binnen. Wij vonden het ook hier niet echt bijzonder. Het stadje is gezellig, de strandjes klein en druk. In de baai is het inmiddels ook erg druk - vooral Nederlanders en Engelsen kom je hier tegen. Op zondag waren wij van plan om eerst school te doen (dit was gelukt) en dan 's middags door te varen naar Lissabon. Dit is niet gelukt.

's Ochtends was het al mistig - maar de mist verdween rond 10 uur om dan ineens rond half twee terug te komen. Heel raar gezicht. Maar ook deze keer verdween de mist met een uurtje weer. Maar inmiddels hadden wij kennis gemakt met de familie van de 'Flying circus'. Zij doen het zelfde rondje met twee jongens van 8 en 10 jaar oud. Dat was even gezellig bijpraten. Zo hebben wij maar besloten met het 'onzekere' weer niet te gaan varen en nog een nachtje langer te blijven. Zo kunnen de kinderen vanavond misschien nog iets leuks met elkaar doen. Wellicht wij eigenlijk aan een haven toe zijn. De boot zit onder het zout en zand, de watertanks zijn bijna leeg en wij hebben allemaal een douche nodig!
's avonds hebben we in plaats van met de memanning van de Flying Circus zitten borrelen met de bemanning van de Beluga, de jongens wilden graag zien hoe ik de makreel schoonmaakte die Mats 's middag aan de haak had geslagen, we hebben dit maar even gecombineerd met een borreltje.

Zondag hebben we eerst nog school gedaan en zijn vervolgens om half 3 richting Lissabon gevaren. Heerlijk alle zeilen bij en met een lekker gangetje van een ruime 5 knopen, schoven we de Taag op. Vanwege het vrachtverkeer hebben we daar het zeil laten zakken en zijn op de genua verder gevaren. Om 18.15 kwamen we bij de expo marina en en stonden klaar om de vermelde sluizen te bedwingen. Het bleek echter een keersluis dus dat was een makkie :) Het lijkt hier overigens niet eenvoudig tussen de deuren door te varen aangezien de havenmeester ons uitgebreid stond voor te doen hoe ik het stuurwiel moest draaien om de bocht om te gaan en recht tussen de deuren door te varen (?).

4 opmerkingen:

  1. En? Genieten jullie van Lissabon? Wat een fantastische stad he? Je waant je in Lissabon al een beetje in Amerika of Rio de Janeiro met die kopieen van de Golden Gate Bridge en dat Christusbeeld!
    Leuk om jullie belevenissen zo te volgen. Goeie reis!

    Jeroen Bruin

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bom dia Coen, ik neem aan dat je nog steeds op de boot zit. We zien je erg weinig op de foto's. Leuk om jullie verhalen te lezen. Via google maps maken we de reis ook een beetje fictief mee! Erg leuk. Hamburgers uit Lissabon zijn top!
    Geniet van elke golf!!! Bon viagem !!!!

    Atenciosamente,
    Rob vander Klooster

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben zelf niet in Lissabon geweest. Lijkt erg leuk te zijn. Mooi dat het erg goed gaat met het zeilen zonder al te veel strubbelingen. veel plezier en tot later.

    Roel

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo lieve allemaal. Heerlijk om de verhalen te lezen en te weten dat jullie genieten. Nu waarschijnlijk onderweg dus even niets. Welkom voor straks. Liefs ook van meneer Salami

    BeantwoordenVerwijderen