zondag 26 augustus 2012

Van vrijdag 17 augustus tot zaterdag 25 augustus


Donderdag 23 augustus en vrijdag 24 augustus





Op donderdag zijn wij in de vroege ochtend richting Portugal vertrokken. Het was een kleine 35 mijl varen (wind tegen uiteraard) en zo zijn wij ‘s middags in Viano do Castelo gearriveerd. Meteen een leuke plek in de haven gevonden, naast een Groninger boot, en de stad in. Het is een heel leuk stadje met kleine steegjes en leuke winkeltjes. Omdat de taal ook echt anders is voel je je ook meteen in een ander land. Zij hebben hier boven de stad een hele leuke kerk en daar kan je met de kabelbaan omhoog. Dit hebben wij meteen gedaan en de kinderen vonden het prachtig. Van boven hadden wij een geweldig uitzicht. De volgende dag vroeg wakker (vanwegen het tijdverschil, 1 uur achteruit). Zo waren wij ook vroeg op pad. Een stukje verder op in de vissershaven ligt een ziekenhuisboot (of ziekenboothuis, zoals Jule haar noemt) de “Gil Eannes” uit 1955. Deze boot was speciaal gebouwd om de vissers uit Portugal te begeleiden tijdens hun lange en gevaarlijke tochten richting New Foundland en Groenland. Daar gingen ze op visvang (de Bacalaho – Kabeljauw). Deze boot mag je bekijken en hij was niet alleen ziekenhuis maar ook postboot en verzekerde de mannen van extra voedsel/visnetten of hielp vaak wanneer boten in nood kwamen. Het regende (!) dus het kwam goed van pas om binnen iets te doen. Het was erg leuk om de boot te bekijken. Je voelde je echt een beetje in de oude tijd teruggaan en kon je een beetje voorstellen hoe het op de boot ging.
Maar ook naar onze rondgang regende het nog steeds. Wij liepen een beetje de stad rond en toen het net harder begon te regenen kwamen wij langs een echt portugees- eettentje. Hier zaten alleen maar locals en wij hadden geluk we konden nog een tafel krijgen. Voor 6 euro had je het menu del dia inclusief een drankje en koffie! Het was ook echt zo’n restaurantje waar de hele familie staat te werken. Erg lekker en veel te veel gegeten. Maar helaas, ook na het eten regende het nog steeds! Maar ja, dan maar richting de markt. Deze was eigenlijk al afgelopen, maar het een of ander kon je nog zien. Het goot inmiddels uit de lucht en het was best gevaarlijk om over de markt te lopen want de kraampjes, zijn een soort tentjes en van rechts naar links hadden zij tegen de regen doeken gespannen welke her en der spontaan overliepen…… Inmiddels was het zo erg aan het regenen dat wij besloten paraplu’s te kopen. Even kijken wie de goedkoopste had en ja, een meneer had er paraplu’s voor 3 euro per stuk. Nou doe dan maar 4 stuks – kregen wij nog korting ook! Hij ging ze ook nog keurig voor ons openen – net op tijd want Mette had net de paraplu boven haar hoofd en zij krijgt toch en boel water van het tentje op haar hoofd! Wij allemaal lachen – behalve Jule! Die begint te gillen. Zij stond naast Mette en kreeg de plons van Mette’s paraplu over haar hoofd heen! Zij was zo zielig en nat dat de meneer van de marktkraam haar een paraplu kado gaf! Daarmee is zij dan apentrots de hele dag (het stopte echt niet met regenen) rondgelopen. De volgende ochtend zijn wij vroeg vertrokken en richting Porto gegaan. De eerste helft weer op de motor (:-) en daarna konden wij toch nog een beetje zeilen. Om 15 uur waren wij in Porto en lagen afgemeerd in de nieuwe haven naast de Ile du Nord. Even een beetje buiten rondgelopen en net voor de haven ligt het dorpswashuis. Erg mooi! Hier komen de vrouwen nog een handwasje doen. Die mevrouw op de foto was net bezig en houdt wel van een praatje. Zij ging even alles over het wassen uitleggen en toen zij begreep dat Jasmin Duits is ook nog even haar familiegeschiedenis in de II wereldoorlog en toen wij zeiden dat wij in Nederland wonen ook nog even het verhaal over haar neef welke en Nederlandse vriendin had en pas kort geleden overleef..... en en en. Heel erg gezellig hier. Nu gaan wij de stad in en gaan Porto bekijken.

Dinsdag 21 augustus en woensdag 22 augustus

De volgende dag vroeg vertrokken richting Baiona. Dit was ook de koers van de Ile en zo hebben wij in de Marina Deportivo Baiona  weer een plekje naast elkaar gevonden. De mannen hadden onderweg een kleine viswedstrijd uitgeroepen welke Timo won (6 makrelen, wij geen een). Maar Mats ging ’s avonds nog even zijn hengel in de haven uitgooien en had 2 minuten later de grootste en dikste makreel van de dag (van de hele reis tot nu toe)!
Zo hadden wij een feestelijk maal van pasta, rijst en makreel! De marina is trouwens geen aanrader. Het was de duurste marina tot nu toe, geen wasmaschine (daarvoor zijn wij eigenlijk in de haven gaan liggen), 1 uur internet gratis – daarna 12 uur internet voor meer dan 10 euro, de douches en wc’s zitten in containers buiten de haven dus heel Baiona kan zonder pasje naar de wc’s…….. Daarom maar snel de volgende avond voor de marina gaan liggen (wat zo’n 20 andere boten ook deden).

Zondag 19 augustus en maandag 20 augustus

We gaan vroeg weg uit deze Ria en meteen de volgende (iets van 20 mijl verder op) erin. Wij zijn de Ria de Aldan naar binnen gegaan. Hier lag nog de Ile du Nord! Het was erg leuk om elkaar weer te zien en vooral Jule was helemaal trots dat HAAR VRIENDJES er waren. Maar de boot was even leeg. Wij gingen maar het dorp in en hier kun je prima boodschappen doen en lekker tapas eten. Het is ook wel te voelen dat je dichter bij Portugal komt, want het Spaans begint steets meer op Portugees te lijken.  Erg leuk hier! Toen wij bij de boot terug waren was de bemanning van de Ile du Nord ook gearriveerd. Dus snel een paar spullen gepakt en samen naar een leuk strandje. En ’s avonds was bij ons mannenkookdag. Coen ging voor ons allemaal pannenkoeken bakken. De Ile du Nord wilde eigenlijk de volgende dag vertrekken, maar omdat de kinderen ook erg blij waren dat zij eindelijk weer wat speelgenootjes hadden, gingen zij ook 1 dag langer voor anker blijven liggen. De volgende dag snel naar het topcafe “Iglesias” gegaan (tip van Timo en Else, naast de kerk).  Hier krijg je een lekker ontbijt voor 2,20, gratis Wifi en zij hebben ook nog een ballenbak! Daarna zijn wij weer met z’n allen op het strand (wel een andere strand ca. 50 meter verder op….) gegaan. Dus gewoon kinderstranddag gehouden en voor het eten even lekker geborreld op de Ile.

Vrijdag 17 augustus en zaterdag 18 augustus
Wij zijn ’s middags uit Villagarcia weg gegaan. Het was mooi weer en een stukje verder was een heel leuk strandje (Punta Barbafeita) met veel Spanjaarden en een gezellig tentje aan het strand en je kon daar prima ankeren! De Dixbay kwam even later ook voor anker liggen en hier zijn wij 2 dagen gebleven en hebben echt op het strand gezeten. Er lag ook nog een hele leuke Geo- Cache verstopt en Coen heeft hier met Mette de opdracht van Astrid (ZILT) volbracht!

4 opmerkingen:

  1. ja hier afgelopen weekend ook regen en regen.
    Mooi dat het zo prima zeilweer is en zonder averij. FC heeft weer verloren (zorgelijk en ergelijk).

    Groeten en tot later.

    Roel Boers

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Mero,

      Alles goed daar? Wij zijn weer druk aan het werk. Heb hier een berichtje van de Ile de Nord ontvangen over een meevarend uiltje. Ik vrieg me meteen af hoe het met Fred Frogger en Mary the Mermaid gaat? We zijn erg benieuwd naar hun avonturen.
      Spreek jullie hopelijk snel en goede reis!

      Ilanit

      Verwijderen
  2. Hallo lieve allemaal,
    Zo ben weer helemaal bij liep wat achter daar wij net terug zijn van nog een paar dagen Roumange. Een vriend heeft daar een huis en wij zouden hem gaan ophalen. Annieke en Cairho ook mee en we zijn heerlijk nog een paar dagen gebleven. Nog even niets hoeven.
    Jullie zien er goed getint uit en heerlijk ontspannen en zo te leven vermaken jullie je goed.Hier is het inmiddels kouder en grauwer aan het worden, tijd om naar te werk te gaan. Ga zo inderdaad even naar school. Beetje opruimen en eens even kijken hoe het met de verbouwing staat. Jullie lekker verder genieten in Portugal. Misschien nog een beetje zon sturen??. Liefs IenX

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Coen en familie,

    Henk, Frans en ondergetekende hadden het even over jullie avontuur.
    Zij maakten mij erop attent betreffende de Mero blog.
    Heb ik nooit op gelet, tijdens jou e-mails.
    Maar goed hier echt Hollands weer, wij gaan ervan uit dat jullie het qua temperatuur beter voor elkaar hebben.

    Gaat de reis zoals geplanned?
    En vinden de kids het nog steeds leuk? wel leren aan boord en toch niet naar school.

    Ik hoop dat jullie een voorspoedige oversteek zullen hebben.
    Tot een later bericht.

    Groeten Henk Borghuis en Klaas-Jan Ynsen.

    BeantwoordenVerwijderen